informacje katalog getta elk
Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, czym tak w rzeczywistości jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, którą zazwyczaj jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Jak najbardziej gluten dzięki obecności w zbożach staje się także bazowym składnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia oraz przygotowania innych potraw. To kłopotliwe, kalectwo ludzkiego organizmu umie ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek i zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać artykuły, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać przeciętnego pieczywa a też wszelkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, wskutek tego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to także odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która na wskroś wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi artykułami, które nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć oryginalny, zdrowy etap żywienia. Wypada jednak pamiętać, że gluten ma okazję być wszędzie, co winno wzmóc w nas wiarygodną przezorność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeśli akceptujemy te białka – cieszmy się całością smaku!