Gluten to nieodzowny element ludzkiego pożywienia.

0
Gluten to nieodzowny element ludzkiego pożywienia.

strony katalog gamma

Nie wszyscy jednakże zdają sobie sprawę z tego, czym tak w zasadzie jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, jaką przeważnie jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Niewątpliwie gluten to naturalnie dzięki obecności w zbożach staje się też podstawowym czynnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia oraz przygotowania innych potraw. Niestety, kalectwo ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek i namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy powinni spożywać artykuły, które nie zawierają związków glutenu. Takie osoby powinny unikać normalnego pieczywa a także wszystkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, wskutek tego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to także odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która całkowicie wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi artykułami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – możemy rozpocząć nowatorski, zdrowy etap żywienia. Trzeba niemniej jednak pamiętać, że gluten ma okazję być wszędzie, co winno wzmóc w nas miarodajną przezorność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!