artykuły moje strony
Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, czym tak w samej rzeczy jest gluten? To wyjątkowa kompozycja białek roślinnych, którą z reguły jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Ewidentnie gluten dzięki obecności w zbożach staje się też fundamentalnym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie służą nam do pieczenia i przygotowania innych dań. To smutne, kalectwo ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie tolerują tych białek i namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy powinni spożywać produkty, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać sztampowego pieczywa a także wszystkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, skutkiem tego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to również znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która gruntownie wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi towarami, jakie nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć pionierski, zdrowy etap żywienia. Trzeba jednakże pamiętać, że gluten ma okazję być wszędzie, co winno wzmóc w nas pewną ostrożność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeśli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!