kobiety bielawa
Nie wszyscy jednak wiedzą, czym tak de facto jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, jaką z reguły jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Naturalnie gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się również bazowym czynnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, które sprzyjają nam do pieczenia i przygotowania innych dań. To przykre, kalectwo ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek i namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać produkty, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby muszą unikać przeciętnego pieczywa a także wszelkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, dlatego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to również odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która gruntownie wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Zwykle pieczywo zastępowane jest innymi towarami, jakie nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – możemy rozpocząć pionierski, zdrowy etap żywienia. Wypada jednakże pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co winno wzmóc w nas pewną przezorność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeśli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!