strony kobieca strona internetu
Nie wszyscy jednakże zdają sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest gluten? To wyjątkowa kompozycja białek roślinnych, jaką z reguły możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Rzecz jasna gluten to naturalnie dzięki obecności w zbożach staje się również fundamentalnym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia i przygotowania innych dań. To przykre, wada ludzkiego organizmu umie ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy powinni spożywać towary, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać sztampowego pieczywa a także wszelkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, skutkiem tego nietolerancja glutenu powoduje liczne problemy. Na szczęście na to również znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która całkiem wyklucza z jadłospisu produkty zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi towarami, jakie nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć innowacyjny, zdrowy etap żywienia. Należy jednakże pamiętać, że gluten może być wszędzie, co powinno wzmóc w nas pewną przezorność przed jedzeniem artykułów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się całością smaku!