wpisy informacje dla kobiet
Nie wszyscy niemniej jednak wiedzą, czym tak w rzeczy samej jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, jaką w większości wypadków możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Oczywiście gluten to naturalnie dzięki obecności w zbożach staje się też fundamentalnym składnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie służą nam do pieczenia oraz przygotowania innych dań. To kłopotliwe, wada ludzkiego organizmu umie ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie akceptują tych białek oraz namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać towary, które nie zawierają związków glutenu. Takie osoby powinny unikać szablonowego pieczywa a także wszelkiego typu wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, skutkiem tego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to również odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która całkiem wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Zwykle pieczywo zastępowane jest innymi produktami, jakie nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć śmiały, zdrowy etap żywienia. Trzeba niemniej jednak pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co winno wzmóc w nas pewną ostrożność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się całością smaku!