Współcześnie uczulenia związane z jedzeniem występują z większą częstotliwością niż dawniej. Na szczęście rozpoznawanie tego typu stanów również jest na wyższym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do głównych objawów, które powinny wywołać zaniepokojenie należą: dolegliwości bólowe jamy brzusznej, brak łaknienia, często występujące rozwolnienie, nudności, a nawet owrzodzenia w jamie ustnej czy bóle migrenowe. W wyniku nietolerancji na gluten może pojawiać się też niedokrwistość wywołana niedoborem żelaza w organizmie, a także zaburzenia dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie trzeba, aby czekać na pojawienie się wymienionych dolegliwości. Mamy w końcu możliwość zrobienia właściwego testu. Opierając się o diagnozę niezbędne mogą być zmiany diety, a co za tym idzie – również stylu życia na co dzień. Z naszego menu musimy wyeliminować znaczną ilość rodzajów żywności. Na cenzurowanym są między innymi: produkty mające w składzie ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko wyroby piekarnicze, lecz także różnorodnego rodzaju napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Jednostki nietolerujące glutenu powinny pamiętać też o skrupulatnym studiowaniu składów produktów poddanych obróbce. Ważne jest też unikanie jedzenia takich dań, co do których nie mamy informacji w zakresie składu. Zarówno w przypadku pożywienia, jak i leków.
Fajny tekst o tym że dieta bez glutenu jest całkiem dobra
Różnorodne stabilizatory niemal na pewno zawierają gluten. Nie warto się jednak smucić. Bezglutenowe produkty są współcześnie ogólnodostępne, nie tylko w miejscach z tzw. ekologiczną żywnością, ale także w hipermarketach. Ponad to sporo piekarnii prowadzi sprzedaż bezglutenowe wypieki. W menu warto uwzględnić jak największe ilości produktów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w pozbawionej obróbki formie. Dietę uczulonego na gluten także można ułożyć w zróżnicowanej formie. Nie trzeba nawet unikanie słodkich frykasów. Egzystencja osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu wymaga znacznej ostrożności w wybieraniu produktów żywnościowych oraz substancji leczniczych.