Pasta czyli makarony

0
Pasta czyli makarony

Dobra włoska restauracja
Chcesz smacznie zjeść? Pośród licznych możliwości, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń i spora dawka zdrowia.

Typowe włoskie przyprawy

Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.

Podstawowe włoskie potrawy

Pasty to baza kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do makaronu. mała włoska restauracja przy rynku w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie są w stanie się przejeść.

Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.

Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, tortellini, piada i liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mozarelli i pecorino.
Zobacz film